FOTOČLÁNEK - Pěstování dýní jako výborného doplňkového krmení

04.10.2013 17:37

Prostřednictvím tohoto fotočlánku chci prezentovat letošní úspěch v pěstování dýní. Dýně jsou díky velkému množství vitamínů (A, B, C, atd), minerálů (draslík, vápník, atd) a vlákniny výborným přilepšením pro želvy. Do základní potravy je neřadíme né kvůli nedostatku vápníku (toho mají dýně poměrně dost), ale kvůli poměru vápníku vůči fosforu (fosfor vede 2/1). Želvy tedy nemohou dýně konzumovat denně. Tuto zeleninu tedy přeci jen řadíme do doplňkové potravy. Ale jako pamlsky jsou vynikající. Obsahují málo sacharidů, proteinů a téměř žádné tuky. 

Semínka dýní koupíme koncem zimy a začátkem jara úplně všude. Můžeme si je předpěstovat začátkem dubna a vysadit je až po "třech zmrzlých" v květnu. Případně je můžeme vysadit rovnou do země, ale pokud bude mrznout, sazenice to zničí. Již v srpnu můžeme sklízet první plody. Dýně sklízíme před prvními mrazíky koncem září či začátkem října. Zkrmuje nejen plody ale i listy, stonky, prostě celé rostliny.

Následující fotky jsou foceny přibližně po měsíci:

 

Semínka jsem letos vysazoval přímo do půdy, již v polovině dubna a povedlo se. Sice mě znopokojovali červnévé záplavové deště (myslel jsem, že sazenice uhnijí), ale zvládli to. 

Ke konci června vystřídali záplavové deště tropické teploty a dýně rychle vystřelily.

Koncem července rostliny byly i více jak metr vysoké a rozlezly se několik metrů na každou stranu po okolí.

V polovině srpna jsem zkrmil již několik plodů. Do rostlin se pustila plíseň. Stejně tak jako zkosila letošní úrodu rajčat (téměř po celé ČR), tak se pustila i do dýní. Ale i tak jich bude do zásoby...

Z placu, který vidíte na fotkách jsem letos sklidil odhadem 300 - 400 kg dýní. Rostliny se v čas uloží do sklepa, kde v bendýnce vystalané slámou vydrží třeba až do února. 

Pěstování dýní k "želvím účelům" mohu jen doporučit. Pokud vlastníte menší počet želv, bohatě vám vystačí vysadit jednu dvě sazeničky a máte od srpna do února o vhodnou dolňkovou potravu vystaráno. Samozřejmě je vhodné nepodávat jen dýně a občas to vystřídat s jinými "pamlsky".